Czy gluten znajduje się w lodach ?

Gluten jest specyficznym rodzajem białek, jakie obecne są w produktach zbożowych. Niestety, jego spożycie u wielu osób wywołuje reakcje alergiczne. Choć większość lodów w teorii powinna być wolna od glutenu, tak zawsze warto dokładnie sprawdzić skład nabywanego produktu.

Czym jest gluten?

Gluten występuje w zbożach – obecny jest m.in. w życie, w jęczmieniu i w pszenicy. Szacuje się, że jego spożycie u nawet 20 procent populacji na całym świecie wywołuje reakcje alergiczne. Gluten można znaleźć w produktach spożywczych, gdzie zupełnie nie spodziewamy się jego obecności, jak choćby w przetworach mięsnych, sproszkowanych sosach, czekoladzie czy też w majonezie.

Objawy tej alergii pokarmowej mogą wystąpić albo w bezpośrednim następstwie po zjedzeniu alergizującego produktu albo nawet po kilku dniach od tego wydarzenia. Właśnie z powodu objawów występujących po pewnym czasie, wiele osób uczulonych na gluten nie potrafi powiązać nieprzyjemnych symptomów z jego przyjęciem. Do natychmiastowych reakcji alergicznych będą należeć przede wszystkim różnego rodzaju zmiany dermatologiczne, jak szorstkość skóry, pokrzywka lub zaczerwienienie policzków. Objawami występującymi po kilku dniach są natomiast przykre dolegliwości żołądkowo-jelitowe. U dorosłych symptomy uczulenia występują zazwyczaj po spożyciu większej ilości czynnika alergizującego (czyli około kilku gramów).

Lody bezglutenowe – smaczna alternatywa dla wszystkich alergików!

W teorii zdecydowana większość lodów powinna być wolna od glutenu. Lody na ogół są prostymi w swoim składzie produktami – do ich produkcji przeważnie nie używa się zbóż. Niestety, wielkie koncerny wytwarzające lody często posiadają długą listę stosowanych dodatków, wśród których może znaleźć się także gluten.

Gluten znajdziemy w wielu posypkach, słodzikach oraz – co już bardziej oczywiste – w wafelkach i rożkach. Osoba chcąca mieć pewność, że dokonuje zakupu lodów bezglutenowych, powinna dokładnie przestudiować etykietę wybranego produktu.

Według polskiego prawa, producenci posiadają wyraźny obowiązek informowania nabywców o możliwości znalezienie alergenów w składzie danego produktu. Informacja o obecności glutenu powinna być wyłuszczona, zaznaczona w wyróżniający się sposób. Najczęściej używanym symbolem dla produktów bezglutenowych jest znak przekreślonego kłosa albo napis “produkt bezglutenowy”.

Gdy temperatura rośnie, rośnie również chęć na lody – dobra wiadomość dla alergików jest taka, że nie muszą oni sobie ich odmawiać! Na rynku bowiem istnieje coraz więcej smacznych produktów, które są w całości pozbawione glutenu. Lody bezglutenowe są całkowicie dostosowane do osób z nietolerancjami pokarmowymi. Aby upewnić się, czy wybrany deser lodowy nie posiada w swoim składzie glutenu, wystarczy dokładnie przeczytać jego etykietę.

Czy gluten znajduje się w lodach ?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here